BCG undersøkelse rangerer de 50 mest innovative selskapene fra 2016

Ny undersøkelse viser at selskaper som ikke samarbeider med andre miljøer om innovasjon taper i konkurransen om å være mest nyskapende.

Apple, Google, Tesla og Microsoft beholder topplasseringene i BCGs årlige undersøkelse. Netflix og Facebook er inkludert i topp 10 for første gang og flytter opp 15 og 19 plasser respektivt. Vi finner fortsatt ingen Norske selskaper i rapporten «The Most Innovative Companies 2016: Getting past `not invented here,» som offentliggjøres i dag.

Rapportens 50 selskaper inkluderer både etablerte selskaper som IBM, General Electric og Walt Disney, samt digitale disruptors som Uber og Airbnb. Tech og telekom selskaper dominerer nok en gang listen, denne gangen med 17 selskaper på listen. I tillegg finner vi flere bilprodusenter, farmasøytiske og finansielle selskaper.

At det er 10 nye selskaper på listen viser hvor stor konkurransen er innen innovasjon. Dessverre ser vi ikke norske selskaper blant listen, men som vi har vist i Green Leadership rapporten vår, det skjer utrolig mye spennende blant norske selskaper, forteller Øyvind Torpp, Senior Partner på BCG sitt kontor i Oslo.

Videre forteller han:

I rapporten vi presenterte på NHOs årskonferanse viser vi til flere norske selskaper som er i verdenstoppen når det kommer til grønn innovasjon. Dette kan bli Norges inntog på listen i fremtiden, grønn og lønnsom innovasjon.

Involvering av eksterne miljøer kjennetegner de mest innovative selskapene. Rapporten finner et stort sprik mellom de mest innovative selskapene og mindre innovative selskaper i interessen for eksterne ideer. Sterke innovatører tar en analytisk tilnærming. 65% oppgir at de finner nye ideer gjennom sosiale medier og big data mining. Tilsvarende tall for svake innovatører er 14 %.

BCG jobber tett med mange norske selskaper, og har nylig intervjuet over 40 norske toppledere om grønn verdiskaping. Disse erfaringene gjør meg trygg på at vi vil se norske selskaper på Topp 50-listen i løpet av de nærmeste årene, forteller Øyvind Torpp.